Drankbeleid - Schoolbeleidsplan PIVA Oudenaarde

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Drankbeleid

Processen > Ontwikkelingsbegeleiding




Elke school wordt, in meer of mindere mate, geconfronteerd met problemen rond alcohol of andere drugs. Het wettelijk kader vormt dan de minimale richtlijnen die de school moet respecteren. Maar onze school kiest ervoor om, vanuit onze schooleigen visie op de drugthematiek, schoolgebonden regels en grenzen te stellen.
Deze regels en grenzen zijn strikter dan de wettelijke reglementering van genotsmiddelen, doch respecteren steeds de rechten van de jongere.

Juridische regelgeving maakt deel uit van de maatschappelijke context waarbinnen de school optreedt.
Alcohol is legaal in België, maar er bestaan een aantal wetten die beperkingen opleggen, onder andere wat betreft productie, handel en reclame.




Alcoholhoudende dranken (1)  (bier, wijn …) mogen niet verkocht, geschonken of aangeboden worden aan jongeren van minder dan 16 jaar. Voor sterkedrank (2)  (vodka, jenever…) ligt de leeftijdsgrens op 18 jaar. Belangrijk is dat elke mixdrank (alcopops) door de wet beschouwd wordt sterkedrank, ongeacht het alcoholgehalte.


In een school is het verstrekken van sterkedrank expliciet verboden, zonder leeftijdsbeperking (3).  
Alcoholhoudende dranken kunnen ook niet meer via verkoopautomaten worden verkocht, aangezien de leeftijd van de koper in dit geval niet kan worden gecontroleerd.


Bij inbreuk tegen de regels kunnen verschillende maatregelen genomen worden:
In elk geval inbeslagname van de alcohol. De inbeslaggenomen goederen zullen worden bewaard met het oog op de bewijsvoering.
Ordemaatregelen worden genomen als bepaalde handelingen van de leerling het normale onderwijs- of vormingsgebeuren hinderen. De ordemaatregelen kunnen worden genomen door alle personeelsleden.
Ordemaatregelen hebben niet zozeer een sanctionerend, maar veeleer preventief en curatief karakter. Ze willen in de eerste plaats vermijden dat zich onwenselijke situaties (nogmaals) kunnen voordoen. Ordemaatregelen willen dus het gedrag van de leerlingen in toom houden en waar nodig bijsturen. Ze kunnen zowel een individueel (nablijven op school, uitgesloten worden van de eerstvolgende schoolreis, een disciplinegesprek waarin de leerling op de regels en mogelijke sancties gewezen wordt, …) als een collectief (annuleren van een activiteit, …) karakter hebben.

Tuchtmaatregelen worden genomen als de omstreden handelingen een gevaar vormen voor het onderwijs- of vormingsgebeuren.
Tuchtmaatregelen zijn onder meer: de tijdelijke uitsluiting (schorsing) en de definitieve uitsluiting.
Tuchtmaatregelen hebben een repressief karakter en worden opgelegd naar aanleiding van het wangedrag van individuele leerlingen.

Een tuchtsanctie kan uitgesproken worden voor feiten die op school werden gepleegd als ook voor feiten die buiten de school werden gepleegd, maar die feiten dienen wel buiten de strikte privésfeer te gebeuren en op een of andere manier raakpunten te hebben met de school. Dus ook buiten de schoolmuren wordt een passende houding verwacht.

Deze zelfde regelgeving geldt ook voor de stageplaatsen.

Ouders zijn gehouden aan wettelijke verplichtingen ten aanzien van hun kinderen. Om die te kunnen nakomen, moeten ze op de hoogte zijn van bepaalde gegevens. De school heeft de plicht hen daarbij te helpen. Om die reden zullen de feiten rond alcohol(ge)misbruik doorgegeven worden aan de ouders. Daarnaast zal ook het CLB  en PISAD op de hoogte worden gebracht.
PIVA wil gezonde dranken promoten bij hun leerlingen.

Niets gaat boven water, met of zonder prik, van de kraan of uit de fles. Water is de beste dorstlesser, fris en zonder calorieën. Andere dranken worden best met mate gedronken. Als je elke dag een blikje frisdrank drinkt, heb je 60% méér risico op overgewicht, zeggen voedingsdeskundigen. In onze automaten zitten dan ook méér gezonde dranken dan andere.

Alcohol is een legale drug en wordt daardoor gecatalogeerd onder de term drugs. De reglementering voor drugs, terug te vinden in het schoolreglement, geldt dus ook voor alcohol.

(1) Drank met een hoger alcoholvolumegehalte dan 0,5% vol.
(2) Sterke drank wordt gedefinieerd als gedestilleerde drank met een alcoholgehalte van meer dan 1,2 % of gegiste drank van meer dan 22 %.
(3) Artikel 9 5° van de wet van 28 december 1983 stelt: in ziekenhuizen, klinieken, hospitalen en scholen, alsmede in lokaliteiten waar uitsluitend of hoofdzakelijk groeperingen van minderjarigen bijeenkomen, is het verboden een drankgelegenheid in te richten waar sterke dranken worden verstrekt, zelfs gratis.


 
Zoek
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu Hit Counter