Verkeers- en Mobiliteitseducatie - Schoolbeleidsplan PIVA Oudenaarde

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Verkeers- en Mobiliteitseducatie

Processen > Ontwikkelingsbegeleiding




"Wekelijks worden we geconfronteerd met verkeersongevallen waardoor jongeren zwaargewond raken of om het leven komen. Deelnemen in het verkeer is een complexe zaak die vaardigheden en attitudes vereist en die moeten worden aangeleerd en geoefend. Er is nood aan permanente verkeerseducatie in het secundair onderwijs.
Recent onderzoek toont echter aan dat verkeers- en mobiliteitseducatie het moeilijk heeft om geïntegreerd te raken in het secundair onderwijs. Niet in alle scholen is het een permanent aandachtspunt.
" P. Weyn, directeur van het Provinciaal Onderwijs Vlaanderen.


PIVA stelt verkeers- en mobiliteitseducatie (VME) hoog in het vaandel.

In het schooljaar 2008-2009 schreven wij ons via de koepel voor Provinciaal Onderwijs Vlaanderen in voor een intensieve en schoolspecifieke begeleiding van onze VME. We kregen een pedagogisch begeleider toegewezen die ons gedurende het schooljaar 2008-2009 en 2009-2010 ondersteund heeft en ons op weg gezet heeft naar een permanente VME op onze school. Want jongeren zo goed mogelijk voorbereiden op deelname in het verkeer en hun een correcte verkeersattitude bijbrengen beperkt zich immers niet alleen tot de derde graad, maar is idealiter een permanent leerproces.

PIVA engageert zich om:

  • verkeers- en mobiliteitseducatie te integreren in het klas- en schoolgebeuren

  • via een zelfbepaalde gefaseerde aanpak planmatig haar verplichtingen na te streven en te realiseren

  • de interne (personeel, leerlingen, …) en externe (ouders, andere scholen, gemeentebestuur, politiezone, preventiedienst, …) communicatie te optimaliseren met als doel de verschillende doelgroepen te betrekken bij VME en hen bewust te maken van hun (voorbeeld)gedrag in het verkeer.


De nieuwe vakoverschrijdende eindtermen aangaande de contexten rond VME zijn:

1 lichamelijke gezondheid en veiligheid
De leerlingen:
8   schatten de risico's en gevolgen in bij het gebruik van genotsmiddelen en medicijnen en reageren assertief in aanbodsituaties;
10   participeren aan gezondheids- en veiligheidsbeleid op school;
11   passen veiligheidsvoorschriften toe en nemen voorzorgen voor een veilige leef- en werkomgeving;
12   roepen hulp in en dienen eerste hulp en cpr toe;
13   passen het verkeersreglement toe;
14   gebruiken eigen en openbaar vervoer op een veilige manier;
15   beseffen dat maatschappelijke fenomenen een impact hebben op veiligheid en gezondheid.

Bij het uitwerken van verschillende activiteiten betrekken wij in de mate van het mogelijke interne en externe actoren. Onze bedoeling is de jongeren uit alle graden bewust te maken van de mogelijkheden en de gevaren van verkeer en mobiliteit.

Dankzij de minister van verkeer i.s.m. rijscholen en examencentra en Vlaamse Stichting Verkeerskunde werd het project "Rijbewijs op School" gelanceerd. PIVA neemt elk jaar deel aan het project. Alle 6de-jaars worden op een professionele manier, door erkende rijinstructeurs, gedurende 10 uren, opgeleid voor hun theoretisch autorijexamen. Het theorie-examen wordt afgenomen door GOCA in de school zelf.

De school beschikt over tweedehandsfietsen om onze leerlingen ook voeling te geven met dit vervoersmiddel. Er worden jaarlijks fietsinitiaties gegeven. Er wordt ondermeer een uitgestippelde fietstocht gemaakt door Oudenaarde, in samenwerking met de politie van Oudenaarde. Daarnaast zorgen de leerkrachten L.O. dat de 1ste graad op regelmatige basis een fietstocht maakt, o.a. naar het Kluisbos te Kluisbergen. De leerlingen verplaatsen zich naar het zwembad met de fiets.

Ook aan de voetgangers wordt gedacht. Een deel van de leerkrachten heeft de cursus "gemachtigd opzichter" gevolgd om onze leerlingen ook te voet op een veilige manier door het verkeer te loodsen.

Andere initiatieven die op regelmatige basis terugkeren zijn:

  • uitleg van de verkeersborden

  • dodehoekspiegel

  • voordracht drugs en alcohol in het verkeer

  • ouders van verkeersslachtoffers

  • verkeersslachtoffers aan het woord

  • uitleg verzekeringspapieren en ongevalformulieren

  • ICT: verkeerskwis

  • weekendongevallen

  • AA

  • busevacuatie

  • Slimme Mobiele School (SMS)


Door het samenzitten met politie, stadsbestuur van Oudenaarde en De LIJN heeft PIVA ook een bushalte voor de school kunnen verkrijgen, om de veiligheid van onze leerlingen nog meer te garanderen.


Powerpoint 'zin en onzin' busevacuatie


Schema busevacuatie

Schoolroutekaart


Powerpoint 'verkeersdag 15 mei 2012'


Verkeersbeleid

 
Zoek
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu Hit Counter