Tiener en zwanger - Schoolbeleidsplan PIVA Oudenaarde

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Tiener en zwanger

Processen > Ontwikkelingsbegeleiding




Gerucht of melding: een leerling is zwanger

Discretie is heel belangrijk en wordt steeds verzekerd. Alle gesprekken gebeuren in een klimaat van vertrouwen.

  • CLB-medewerkers hebben beroepsgeheim: zwijgplicht en zwijgrecht.

  • Leerkrachten hebben ambtsgeheim: ze hebben geen zwijgrecht/ -plicht tegenover de directie en ze kunnen ouders inlichten “indien nodig”. Ze hebben wel discretieplicht.

  • Ze hebben geen verplichting de ouders in te lichten.


De school zal bij om het even welke beslissing de leerling ondersteunen en ervoor zorgen dat de slaagkansen voor de leerling optimaal blijven behouden. Om de leerling alle kansen te bieden voor een persoonlijke beslissing, zal de school de keuze voor een kind niet in de weg staan. Een leerling kan steeds terecht op onze school met haar/zijn probleem.


Stappenplan


Je vangt een gerucht op, iemand komt met een melding
Je licht de directie in. Deze praat met de leerling en/of zoekt uit wie het best een gesprek met de leerling kan aanvatten. Dat kan de klastitularis zijn, een vertrouwensleerkracht, een medewerker van het CLB, … Steeds moet het iemand zijn die het vertrouwen kan winnen van de leerling en de verdere begeleiding opvolgt. Er is maar één aanspreekpersoon, zodat er niet chaotisch gewerkt wordt. Deze persoon kan zich niet engageren tot volledige geheimhouding en zegt dat ook het best duidelijk bij het begin van het gesprek met de leerling. Hij of zij belooft wel zeer discreet te zijn en niets te vertellen zonder overleg met de leerling. Belangrijk in het eerste gesprek is om zekerheid te hebben over de zwangerschap.

  • Werd een zwangerschapstest uitgevoerd?

  • Is er een doktersbezoek geweest?


Wie breng je in de school op de hoogte
?
De begeleider licht de klassenraad in en blijft het aanspreekpunt voor die leerling, de andere leerkrachten en de directie. De anderen houden zich er niet rechtstreeks mee bezig, maar krijgen informatie, indien nodig.

Als de leerling gekozen heeft voor het behoud van de zwangerschap, gaat de klassenraad na op welke manier de slaagkansen van het zwangere meisje maximaal behouden kunnen blijven.

Om preventief tegen schoolverzuim op te treden is overleg tussen de CLB-arts en de behandelende arts nodig, die ook op de hoogte moet zijn van de voorwaarden die de school aan de zwangere leerling stelt om het diploma te behalen.

De ouders/voogd
Wie gebonden is aan het beroepsgeheim (CLB) mag de ouders/voogd niet inlichten over de zwangerschap indien dit tegen de wil is in van de jongere. De school kan – maar is niet verplicht – de ouders/voogd inlichten bij een zwangerschap. Belangrijk is wel de leerling aan te moedigen om haar/zijn ouders in te lichten en haar/hem daar eventueel bij te ondersteunen.

De samenwerking tussen de zwangere leerling, ouders en school blijkt fundamenteel te zijn voor het goed voelen en welslagen van de leerling. Voor leerlingen die verblijven in een tehuis moeten de verantwoordelijke opvoeders ingelicht worden.

Bij (een vermoeden van) incest of seksueel misbruik zal de begeleider, leerkracht het misbruik melden aan politie, gerecht, vertrouwenscentrum om niet het risico te lopen vervolgd te worden wegens schuldig verzuim.


Een leerling is zwanger


Een leerkracht moet zich vrij voelen om een begeleiding al dan niet op zich te nemen. Indien je dat niet kunt of wenst, kun je doorverwijzen naar een andere leerkracht, het CLB, of een andere dienst.

De beslissing waar het meisje voor staat is een zware, ingrijpende beslissing. Het is belangrijk dat zij inzicht krijgt in haar gevoelens en gedachten, wat haar keuzemogelijkheden zijn, welke hulp zij kan krijgen. Ze moet weten dat haar beslissing in elk geval wordt gerespecteerd.

De klassenraad beslist hoe de klas op de hoogte gebracht wordt: in een klasgesprek? Door wie? Met of zonder de leerling in kwestie? Wat ga je vertellen? Wat mag je vertellen? Wat niet? Welke reacties verwacht ze? Wat gaat ze antwoorden?

De school zal de ouders van andere leerlingen niet verwittigen.

Er worden concrete afspraken gemaakt over aanwezigheden, taken, toetsen, stages, GIP’s, bijkomende uitleg, …


De leerling kiest voor abortus


Abortus mag tot de 12de week van de zwangerschap.
In elke provincie is een abortuscentrum.
Zes dagen vóór de ingreep vindt een eerste gesprek plaats, een medisch onderzoek en echografie.
Kostprijs: remgeld van enkele euro’s, systeem 3de betaler.
Goed informeren, zeker ook over de mogelijke gevolgen na een abortus.


De leerling heeft een abortus ondergaan


Bij problematische verwerking wordt doorverwezen naar gespecialiseerde hulp.


Wat als de leerling niet zwanger is?

Als een leerling beweert zwanger (geweest) te zijn, maar dit niet is of was, is dat een aanwijzing dat deze leerling met problemen kampt. Het is belangrijk een gesprek met haar aan te gaan en aan te dringen om gepaste hulp te zoeken. Ook de ouders betrekken bij het probleem, steeds met de nodige voorzichtigheid en discretie.

Het is belangrijk discreet te volgen hoe het haar verder vergaat in de school (depressieve gevoelens, schoolresultaten, omgang met de andere leerlingen, gedrag, …). Bij problemen is het aangewezen met haar een gesprek te hebben en haar aan te moedigen in samenspraak met het CLB gepaste hulp te zoeken.

Wat als een gerucht circuleert? Meld dit aan de directie en PJV. Deze heeft een gesprek met de leerling: Is er iets van aan? Hoe is dat gerucht ontstaan? Koppel terug naar de persoon die het gerucht het eerst opving.


En de jongen?

De vader staat dikwijls buiten spel. In de veronderstelling dat hij op de hoogte gebracht werd, blijft hij met gevoelens en vragen worstelen. Ook hij heeft behoefte aan opvang en begeleiding. Wie vangt de vader op? Hij kan beslissen om de zwangerschap en het kind toe te laten in zijn leven maar is ook sterk afhankelijk van de houding van het meisje.


Wie beslist bij abortus?


Volgens de wet beslist het meisje, ongeacht haar leeftijd. De noodsituatie moet wettelijk niet gedefinieerd worden. De jongen heeft wettelijk geen inspraak en hij moet zelfs niet op de hoogte worden gebracht.
Anonimiteit wordt gegarandeerd door het ziekenfonds.


Afwezigheden


Zie rubriek 'Afspraken bij ziekte en afwezigheid'

 
Zoek
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu Hit Counter